
RUIMTE.
Voor (je)zelf, nieuwsgierigheid, samen in verbinding.
Wat is Agora onderwijs?
Agora-onderwijs, geïntroduceerd in 2013, biedt een op maat gemaakte onderwijservaring. Het zet de nieuwsgierigheid van elk kind centraal en bevordert zelfgestuurd leren. Het kind heeft de regie over zijn eigen leerproces, ondersteund door een flexibele en diverse leeromgeving die effectief inspeelt op individuele behoeften. Het gepersonaliseerd leren staat centraal, waarbij de leervraag van elke leerling gedreven wordt door intrinsieke motivatie.
RUIMTE voor (je)zelf
Op RUIMTE maken we plek voor relationeel autonoom leren. De beste versie van jezelf zijn voor die ander. Leren is altijd leuk als het betekenisvol is. Betekenis geven aan onderwijs doen wij vanuit intrinsieke motivatie, talent, verwondering en binnen de sociale infrastructuur. Dit alles levert elke dag weer opnieuw veel momenten van leren, ontwikkelen en groeien op. Gedrag en verwachtingen van iedereen in en om school zijn helder. Als ze dat niet zijn, zijn we allemaal verantwoordelijk om het bespreekbaar te maken. Waar je eigen vrijheid eindigt is waar je verantwoordelijkheid voor de ander begint. Door elke dag te starten met het trainen van de socratische houding, mindfulness te integreren in alle momenten gedurende de dag geven wij de sociale infrastructuur een grote ruimte. Op RUIMTE mag je als zelfbewust mens vertrouwen op je zelfmotivatie. Dagelijks gevoed worden met de voorwaarden van zelfdiscipline en geven we ruimte voor keuzes en vrijheid. Zo zoeken wij in gezamenlijkheid naar een vorm van zelfsturing die past bij de leerling.

RUIMTE voor nieuwsgierigheid
Op RUIMTE verkennen we de wereld. We uitnodigen de leerlingen uit om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid de motivatie te behouden om zich te blijven verwonderen. We ontdekken samen hoe er geleerd kan worden. Dit doen we met elkaar! Het eigen leren is in samenwerking met de coach, de ouders en alle andere leerlingen. We zoeken naar de zone waarin groei en ontwikkeling al aanwezig zijn en maken hieromheen RUIMTE om te onderzoeken en te ontwikkelen. Deze leerzone zal gevuld worden met verwondering en nieuwsgierigheid. We vangen het moment om te leren. Daarnaast slijpen we het gereedschap wat voorwaardelijk is om te blijven leren. Basisvaardigheden zijn cruciaal om vanuit je eigen leerzone hier zelf sturing aan te kunnen geven.

Op RUIMTE verkennen we de wereld. We uitnodigen de leerlingen uit om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid de motivatie te behouden om zich te blijven verwonderen. We ontdekken samen hoe er geleerd kan worden. Dit doen we met elkaar! Het eigen leren is in samenwerking met de coach, de ouders en alle andere leerlingen. We zoeken naar de zone waarin groei en ontwikkeling al aanwezig zijn en maken hieromheen RUIMTE om te onderzoeken en te ontwikkelen. Deze leerzone zal gevuld worden met verwondering en nieuwsgierigheid. We vangen het moment om te leren. Daarnaast slijpen we het gereedschap wat voorwaardelijk is om de blijven leren in de zone. Basisvaardigheden zijn cruciaal om vanuit je eigen leerzone hier zelf sturing aan te geven.

RUIMTE voor verbinding
Op RUIMTE maken wij met elkaar een rijke omgeving.
We dompelen ons onder in de 5 werelden van Agora;
-
wetenschappelijke
-
maatschappelijke
-
ethische
-
kunstzinnige
-
spirituele
We maken samen met ouders, de omgeving en alle mogelijkheden die deze vijf werelden ons bieden gebruik van wat er al is. We leren in de maatschappij.
Daarbij maken we ruimte voor de verbinding met je(zelf). Wat neem jij mee in de wereld en hoe wil jij je verbinden?
ECO-leren
Bij RUIMTE stellen we ons continu de vragen;
Waartoe leren wij?
Waar leren we? Met wie leren we? Hoe leren we? Wat leren we? Wanneer leren we? Waartoe leren we? Waarmee leren we? Van wie leren we? Wat is de rol van de coach tijdens het leren? Wat wordt er van ons leren verwacht?
Omdat alles met alles in verbinding staat. Dit noemen we ECO-leren.

Gereedschapslijpen
Leren lezen, schrijven en rekenen is als het slijpen van je gereedschap – het zijn de vaardigheden om de wereld te begrijpen en je eigen wereld te creëren. Bij RUIMTE doen we dit zonder methodes, maar met moderne leermiddelen en betekenisvolle ervaringen.
Taal en getallen openen deuren naar kennis, verhalen en patronen. Door te lezen begrijp je de wereld, door te rekenen zie je hoe alles samenhangt, en door te schrijven geef je je eigen gedachten vorm. We dagen leerlingen uit om te experimenteren, vragen te stellen en taal en getallen écht te beleven.
Gereedschap dat je zelf slijpt, gebruik je met vertrouwen. Zo bouwen onze leerlingen aan een sterke basis voor een leven lang leren
Challenges
Challenges vormen de basis van onze leerroutes, gedreven door nieuwsgierigheid en een doordacht plan. Binnen deze challenges werken leerlingen met betekenisvolle leerinhoud, vanuit intrinsieke motivatie en een eigen gekozen uitdaging. Vrijheid is essentieel, maar nooit vrijblijvend.
De kernvakken – onze gereedschappen – leggen een stevige basis, onmisbaar om mee te doen in de maatschappij.
Challenges creëren leerervaringen waarin leerlingen keuzes maken, hun vrije wil beredeneren en de gevolgen ervan ervaren. Ze leren spelenderwijs, ontdekken wat verwondering teweegbrengt en bouwen zelfvertrouwen op. Coaches begeleiden dit proces en helpen leerlingen focussen op wat ze doen én hoe ze dat doen.
Elke challenge leidt tot een tastbaar resultaat: een bewijs van inspanning, concentratie en doorzettingsvermogen. Door deze aanpak, gebaseerd op de taxonomie van Marzano, verdiepen leerlingen hun leerproces en ontdekken ze hoe zij de wereld kunnen vormgeven.